Grădini pe Marte: cum vor fi cultivate plantele pe Planeta Roșie
Deși mai este ceva până în 2030, cei de la NASA pun la punct toate detaliile în ceea ce privește viața pe Marte și caută moduri prin care aceasta să fie cât mai comodă pentru astronauți.
Până să ajungem pe Marte, mai sunt multe lucruri de făcut, precum dezvoltarea și testarea unei rachete care să ne ducă acolo și studierea efectelor unei șederi lungi pe Marte pentru corpul uman. Toate astea pentru că va fi o călătorie lungă, roverului Curiosity luându-i opt luni să ajungă până acolo. NASA dorește să reducă perioada la șase luni, dar, chiar și așa, asta înseamnă un an petrecut în spațiu fără acces la mâncare proaspătă. Asta dacă cei de la NASA nu vor găsi un mod prin care să poată cultiva plante, nu doar în condițiile de tranzit, ci chiar pe Marte.
Pentru asta, apare în peisaj Bruce Bugbee, directorul Departamentului de Plante, Soluri și Climat de la Universitatea din Utah. Acesta este într-o relație de lungă durată cu cei de la NASA, ajutându-i să creeze sisteme pentru susținerea vieții biologice în spațiu. Acesta a dezvoltat mai multe sisteme, denumite „camere de creștere”, unul dintre ele fiind folosit chiar la bordul Stației Spațiale Internaționale. Bugbee consideră că tehnologia actuală poate fi utilizată chiar și pe Marte.
Potrivit celor de la CNET, deși multă lume se teme că evoluția plantelor în spațiu ar putea fi afectată de lipsa gravitației, Bugbee consideră că acest lucru ar putea fi chiar benefic. Acesta afirmă că plantele nu ar mai avea niciun factor de stres, lipsa vântului le va permite să nu mai consume energie, iar lipsa radiaților le va face sănătoase.
Totuși, pe Marte există gravitație, iar orice astronaut trimis acolo ar trebui să petreacă cel puțin câteva luni pe Planeta Roșie. Așadar, va fi nevoie de planuri bine puse la punct, mai ales din cauză că plantele cultivate pe Marte vor fi diferite de cele cultivate în lipsa gravitației. Problema principală constă în faptul că Marte este situată la o distanță de aproape două ori mai mare de Soare decât este Pământul, primind doar 60% din lumina necesară. Asta înseamnă că plantele cultivate pe Marte se vor dezvolta doar 60%, chiar și atunci când vor fi expuse la intensitatea maximă a luminii marțiene.
O altă problemă este reprezentată de sol. Deși este posibil să cultivi plante în pământul de pe Marte, nu este chiar atât de ușor cum am văzut în The Martian. Va fi nevoie de mai mult decât excremente pentru a crește cartofi. Bugbee afirmă că înainte să fie utilizat, solul trebui tratat, iar plantele ar trebui crescute în ghivece speciale, unde pot primi cantitatea necesară de apă.
Bugbee și-a început colaborarea cu NASA pentru a dezvolta cele mai bune sisteme prin care hrana pe Marte să fie posibilă, iar astronauții să poată supraviețui pentru perioade cât mai lungi de timp. Până în 2030, când este programată prima „excursie” pe Marte, oamenii de știință au destul timp la dispoziție pentru a revoluționa hrana pe care o știm.